Przepis na krokiety z pieczarkami i serem żółtym 📖
Składniki:- 500g ziemniaków
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 200g sera żółtego
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Instrukcje:
1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i rozgnieść w misce.
2. Pieczarki oraz cebulę odpowiednio posiekać.
3. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć, aż pieczarki zmiękną i odparuje z nich nadmiar wody.
4. Do ziemniaków dodać smażone pieczarki i cebulę, starty ser żółty, 1 jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Z masy ziemniaczanej formować placuszki, a następnie zawinąć je w kształt krokieta.
6. W misce roztrzepać drugie jajko. Krokiety obtoczyć w jajku, a następnie w panierce.
7. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety z obu stron na złoty kolor.
8. Po usmażeniu, krokiety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
9. Gotowe krokiety serwować na ciepło z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!