Przepis na krokiety z zoltym serem i pieczarkami 📖
Składniki:- 8 dużych ziemniaków
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 200g żółtego sera
- 2 jajka
- około 1 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i przestudź. Gdy będą wystygłe, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Pieczarki i cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Smaż na patelni na złoty kolor. Dodaj do nich starty ser i smaż jeszcze przez około 5 minut.
3. Połącz ziemniaki z mieszanką pieczarek i sera, dopraw solą i pieprzem.
4. Następnie ziemniaki z formowanej masy kształtuj krokietki. Do miski wbij jajka i roztrzep je. W innej misce umieść bułkę tartą.
5. Każdego krokietka obtaczaj w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
6. Smaż krokietki na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni. W tym celu najlepiej jest użyć głębokiego garnka lub specjalnego frytownika.
7. Kiedy krokietki będą złociste na każdej stronie, usuń je z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Podawaj z zieloną sałatą oraz ulubionym sosem. Smacznego!