Przepis na krokiety z warzywami 📖
Składniki:- 500g ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 mały korzeń selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g grzybów (np. pieczarki)
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. W międzyczasie, marchewkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno. Grzyby umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i przesmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj grzyby i smaż, aż oddadzą wodę.
4. Do patelni dodaj starte warzywa i podsmażaj na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będą miękkie.
5. Odcedź ugotowane ziemniaki, dodaj do nich łyżkę oleju i delikatnie tłuczkiem rozgnieć. Dodaj do ziemniaków smażone warzywa z grzybami oraz jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego smaku.
7. Przełóż przygotowaną masę do miseczki, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 1 godzinę, aby stężała.
8. Po tym czasie formuj z masy niewielkie krokiety o długości około 8-10 cm.
9. W garnku rozgrzej olej. Smaż krokiety na złoty kolor z obu stron.
10. Gotowe krokiety z warzywami podawaj na ciepło, np. z surówką z kiszonej kapusty lub sosem czosnkowym. Smacznego!