Przepis na kruchą karkówkę 📖
Oto przepis na kruchą karkówkę:Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Świeżo mielony czarny pieprz (do posypania)
- Oliwa z oliwek (do smażenia)
Instrukcje:
1. Przygotuj marynatę, mieszając w misce przeciśnięty czosnek, olej roślinny, sos sojowy, miód, sól i pieprz.
2. Karkówkę umyj i osusz. Następnie pokrój w plastry o grubości około 2 centymetrów.
3. Przełóż plasterki karkówki do miski z marynatą, mieszaj delikatnie, aby pokryć mięso równomiernie. Pozostaw na minimum 30 minut w lodówce, ale im dłuższy czas marynowania, tym lepszy smak.
4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie wystarczająco gorąca, dodaj kawałki karkówki i smaż na złoty kolor z obu stron, około 2-3 minut z każdej strony.
5. Po usmażeniu odłóż karkówkę na talerz, aby odpoczęła przez kilka minut.
6. Karkówkę podawaj posypaną świeżo mielonym czarnym pieprzem. Możesz również podać ją w towarzystwie ulubionych warzyw lub sałatki jako dodatek.
Smacznego!