Przepis na szarlotkę kruchą 📖
Istnieje wiele wspaniałych przepisów na szarlotkę kruchą, oto jeden z nich:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek (kwaśnych lub słodko-kwaśnych)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
1. W dużym rondlu podsmaż jabłka pokrojone w kostkę razem z cukrem i cynamonem przez około 10-15 minut, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia.
2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
3. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i dokładnie połącz składniki w palcach, aż powstanie kruszonka.
4. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
5. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą. Większą część rozwałkuj na grubość około 5 mm i wyłóż nim dno formy do pieczenia.
6. Odłóż w formie trochę ciasta na boki, tak aby stworzyć brzegi.
7. Na spód ciasta wyłóż uprażone jabłka.
8. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski. Ułóż je w kratkę na wierzchu jabłek.
9. Piecz w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C, przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złocisty.
10. Wyjmij szarlotkę z piekarnika, ostudź i podawaj najlepiej na ciepło, polaną bitą śmietaną lub posypując cukrem pudrem. Smacznego!