Przepis na kruchą karkówkę z grilla 📖
Przepis na kruchą karkówkę z grilla:Składniki:
- 800 g karkówki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Instrukcje:
1. Karkówkę umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
2. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
3. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, majeranek, paprykę, sól i pieprz, tworząc marynatę.
4. Plastry karkówki zanurzaj w marynacie, dokładnie smarując z obu stron. Pozostaw mięso w marynacie na co najmniej 30 minut, aby dobrze się nasączyło.
5. Grill rozgrzej do średnio-wysokiej temperatury.
6. Umieść plastry karkówki na grillu i grilluj z obu stron przez około 3-4 minuty, aż będą miękkie i zarumienione z delikatną skórką.
7. Zdejmij mięso z grilla i odłóż na talerz, przykrywając folią aluminiową. Pozwól mu odpocząć przez 5 minut.
8. Podawaj kruchą karkówkę z grilla jeszcze ciepłą, najlepiej z sałatką i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!