Przepis na kruchą szarlotkę z pianką 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 świeżych jabłek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- cynamon do posypania
Pianka:
- 4 białka jajek
- 1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
1. W misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i utrzyj składniki na kruszonkę.
3. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
4. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
5. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
6. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim dno i brzegi formy do tarty.
7. Na rozwałkowane ciasto układamy plasterki jabłek.
8. Posypujemy cukrem kryształem oraz cynamonem.
9. Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złociste.
10. W trakcie pieczenia możemy przygotować piankę. W misce ubijamy białka jajek na sztywną pianę.
11. Stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając, aż uzyskamy gładką, lśniącą masę.
12. Po upieczeniu szarlotki wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
13. Na ostudzonej szarlotce nakładamy równomiernie piankę.
14. Całość ponownie wkładamy do piekarnika na kilka minut, aby pianka zesztywniała.
15. Szarlotkę podajemy udekorowaną cynamonem lub cukrem pudrem.
Smacznego!