Przepis na szarlotkę z pianką 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 200g masła (zimnego)
- 150g cukru
- 1 jajko
- 1 kg jabłek (kwaśnych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g cukru
- 3 jajka
- 200ml śmietany 30%

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz cukier. Wyrób ciasto, dodając jajko. Z powstałej masy utwórz kulę i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć je do rondelka i podsmaż je na małym ogniu razem z cukrem, aż jabłka zmiękną. Dodaj cynamon i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

3. Po odstawieniu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na grubość około pół centymetra. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy o średnicy 26cm, wycinając nadmiar.

4. Następnie, na wierzchu ciasta równomiernie rozłóż jabłka z wystudzonego rondelka.

5. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.

6. Do powstałej pianki dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

7. Piankę równomiernie rozprowadź na wierzchu jabłek.

8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz szarlotkę przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone - jeśli patyczek będzie czysty, wyjmij ciasto z piekarnika.

9. Odstaw szarlotkę do ostygnięcia, a następnie podawaj na półmisku, posypaną cukrem pudrem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Podobne przepisy

prosty szarlotke z pianka
dobry szarlotkę z pianką
szarlotke z budyniem i pianka
pyszną szarlotkę z pianką
kruchą szarlotkę z pianką