Przepis na szarlotkę z pianką kokosowa 📖

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Składniki na nadzienie:
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na piankę kokosową:
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i zagnieć ciasto.

2. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.

3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż do miski, dodaj cukier i cynamon, delikatnie wymieszaj.

4. Na pomączonej stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 5 mm. Przełóż ciasto do formy do pieczenia (ok. 24 cm średnicy), wyłóż nim dno i boki formy.

5. Na ciasto przełóż przygotowane jabłka, równomiernie je rozprowadzając.

6. W rondelku podgrzej mleko z cukrem. W miseczce roztrzep żółtka z mąką. Gdy mleko zacznie się zagotowywać, dodaj masę jajeczną i całość gotuj, mieszając, aż powstanie gęsta masa.

7. Wymieszaną masą polej jabłka. Posyp całość równomiernie wiórkami kokosowymi.

8. Wstaw szarlotkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180 °C.

9. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjmij z formy, pokrój w kawałki i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

szarlotkę z pianką
pyszną szarlotkę z pianką
dobry szarlotkę z pianką
szarlotke z budyniem i pianka
kruchą szarlotkę z pianką