Przepis na kruche bezę 📖
Przepis na kruchą bezę:Składniki:
- 4 białka
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2. W misce ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
3. Stopniowo dodawaj cukier puder, dalej ubijając aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
4. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj go z masą bez ubijania.
5. Przełóż masę na przygotowaną blaszkę w formie prostokąta lub okręgu.
6. Piecz bezę w rozgrzanym piekarniku przez około 1-1,5 godziny, aż stanie się sucha i lekko złocista.
7. Gdy bezę jest gotowa, wyłącz piekarnik i pozostaw ją w nim, aż całkowicie ostygnie.
8. Ostudzoną bezę możesz posypać cukrem pudrem i podawać jako samodzielne ciasto lub jako dodatek do innych deserów.