Przepis na kruche ciastka do wykrawania 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i sól.

2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami aż powstanie kruszonka.

3. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć ciasto aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody.

4. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

5. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je na grubość około 3-4 mm.

6. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremek o różnych kształtach.

7. Ułożone ciasteczka kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 10-15 minut, aż ciasteczka staną się złociste.

9. Po upieczeniu, studzimy ciastka na kratce.

10. Gotowe ciasteczka możemy udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciastka kruche fit
kruche ciastka swiateczne
kruche ciastka różyczki
ciastka kruche z marmoladą
ciastka kruche z czekoladą