Przepis na kruche ciastka miodowe 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem, aż uzyskasz jednolitą masę.
3. Dodaj jajko i miód, i dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mieszankę mąki do masy z jajkiem i miodem, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i utworzą elastyczne ciasto.
5. Ciasto podziel na dwie części, zawinięte w folię spożywczą, i wstaw na godzinę do lodówki, aby się schłodziło.
6. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość około pół centymetra.
7. Wytnij dowolne kształty ciastek za pomocą foremek.
8. Układaj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstaw blaszkę do nagrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika.
10. Piecz ciastka przez około 10-12 minut, aż zaczną się lekko zezłocić.
11. Po wyjęciu z piekarnika, ostudź ciastka na kratce.
12. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!