Przepis na kruche ciastka z mąki ryżowej 📖

Przepis na kruche ciastka z mąki ryżowej:

Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 100 g masła, pokrojonego w kostkę
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę ryżową, cukier puder, cukier waniliowy i sól.
2. Dodaj pokrojone masło i rozgnieć je dokładnie palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulkę, zawijając je w folię spożywczą, i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj od niego małe porcje, formując z nich kulki.
6. Umieść kulki na blasze do pieczenia, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, i delikatnie spłaszcz je dłonią lub widelcem.
7. Wstaw blaszkę z ciastkami do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i piecz przez około 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
8. Po wyciągnięciu z piekarnika, pozostaw ciastka do ostygnięcia na blasze, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Gotowe kruche ciastka z mąki ryżowej można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby zachowały swoją chrupkość. Smacznego!

Podobne przepisy

omlet z mąki ryżowej
tartę z mąki ryżowej
naleśniki z mąki ryżowej
pancakes z maki ryzowej
gofry z mąki ryżowej