Przepis na tartę z mąki ryżowej 📖
Przepis na tartę z mąki ryżowej:Składniki:
- 200 g mąki ryżowej
- 100 g masła, zimnego i pokrojonego na kostki
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- nadzienie do wyboru (np. owoce, kremy, budyń)
Wykonanie:
1. W misce połącz mąkę ryżową, masło i cukier puder. Rozdrabniaj składniki palcami, aż powstanie kruchość.
2. Dodaj żółtka, wodę i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki, aż ciasto będzie jednolite.
3. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i owiń je w folię spożywczą. Włóż je do lodówki na minimum 30 minut, aby je schłodzić.
4. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim dno i boki formy do tarty.
5. Nakłuj dno ciasta widelcem, aby nie tworzyły się bańki podczas pieczenia.
6. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz tartę przez 15-20 minut, aż lekko zbrązowieje.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostudzenia.
8. Przygotuj wybrane nadzienie (np. umyj i pokrój owoce, przygotuj krem, ugotuj budyń).
9. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, wyłóż na nie nadzienie.
10. Tartę można ozdobić owocami, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem.
11. Podawaj tartę schłodzoną.
Smacznego!