Przepis na kruche ciasto z twarogiem i jabłkami 📖
Składniki:- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 200g twarogu
- 3 jabłka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę i cukier w misce.
2. Dodaj zimne masło i rozkrusz je na małe kawałki.
3. Roztrzep jajko i dodaj do mąki. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Owiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
6. W misce wymieszaj twaróg, cukier waniliowy i cynamon.
7. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie części - jedną nieco większą na spód, a drugą na pokrywkę.
8. Rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nią dno formy do pieczenia.
9. Na ciasto nałóż równomiernie przygotowany twaróg, a następnie ułóż plasterki jabłek.
10. Przykryj jabłka drugą częścią ciasta. Możesz użyć rozwałkowanego ciasta lub pokroić je na paski i ułożyć w charakterystyczny krata.
11. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
12. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!