Przepis na kruche ciasto babuni 📖
Przepis na kruche ciasto babuni:Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g maślanki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
2. Dodaj masło i maślankę, a następnie zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
3. Dodaj jajko i żółtko, kontynuując wyrabianie ciasta, aż będzie gładkie.
4. Uformuj kulę z ciasta i owiń je w folię spożywczą. Włóż je do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3-5 mm.
6. Przekładaj ciastem formę do tarty, delikatnie dociskając je do dna i brzegów.
7. Wierzch ciasta można w dowolny sposób udekorować np. owocami, kruszonką lub masą budyniową.
8. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż będzie złociste.
9. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed podaniem.
Gotowe! Możesz teraz cieszyć się pysznym i kruchym ciastem babuni.