Przepis na kruche ciasto do szarlotki 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i utrzyj je z mąką, aż powstanie krusząca się masa.
3. Dodaj cukier i jajko, następnie zagnieć ciasto aż składniki się połączą.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut, aby je schłodzić.
5. Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na dwie części - jedna powinna być nieco większa od drugiej.
6. Większą część ciasta rozwałkuj na placek o średnicy dopasowanej do formy.
7. Wyłóż nim dno i boki formy, równomiernie dociskając ciasto.
8. Na ciasto włóż pokrojone w plasterki jabłka, a następnie posyp je cukrem i cynamonem.
9. Drugą część ciasta rozwałkuj na cienki placek i pokryj nim wierzch szarlotki, delikatnie dociskając brzegi do spodu ciasta.
10. Piecz szarlotkę w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złociste.
11. Gdy szarlotka lekko przestygnie, podawaj ją pokrojoną na kawałki i opcjonalnie podawaj z bitą śmietaną lub lodami.
12. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto kruche do szarlotki
kruche ciasto do szarlotki z beza
dobre ciasto kruche do szarlotki
dobre kruche ciasto do szarlotki
dobre ciasto do szarlotki