Przepis na kruche ciasto do szarlotki z beza 📖

Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli

Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:
- 1kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu

1. Na początek przygotuj jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier i cynamon, a następnie podsmaż na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone na kostkę zimne masło i posiekaj go nożem, aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć ciasto, formując kulę. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Przełóż je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzając na dnie i bokach.
5. Na cieście ułóż podsmażone jabłka. Odstaw.
6. W osobnej misce ubij białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. W trakcie ubijania dodaj ocet i skrobię ziemniaczaną. Masa powinna być błyszcząca i stabilna.
7. Nakładaj masę bezy na szarlotkę, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
8. Wstaw szarlotkę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż beza zrobi się złota.
9. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i studź przed podaniem. Możesz podać ją na ciepło lub całkowicie ostudzoną. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto do szarlotki
ciasto kruche do szarlotki
dobre kruche ciasto do szarlotki
dobre ciasto kruche do szarlotki
ciasto kruche z truskawkami i bezą