Przepis na kruche ciasto do szarlotki z beza 📖
Składniki na ciasto:- 250g mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
1. Na początek przygotuj jabłka. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka, dodaj cukier i cynamon, a następnie podsmaż na małym ogniu, aż jabłka zmiękną.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone na kostkę zimne masło i posiekaj go nożem, aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodaj jajko i zagnieć ciasto, formując kulę. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Przełóż je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzając na dnie i bokach.
5. Na cieście ułóż podsmażone jabłka. Odstaw.
6. W osobnej misce ubij białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. W trakcie ubijania dodaj ocet i skrobię ziemniaczaną. Masa powinna być błyszcząca i stabilna.
7. Nakładaj masę bezy na szarlotkę, równomiernie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
8. Wstaw szarlotkę do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż beza zrobi się złota.
9. Po upieczeniu wyjmij szarlotkę z piekarnika i studź przed podaniem. Możesz podać ją na ciepło lub całkowicie ostudzoną. Smacznego!