Przepis na kruche ciasto mazurek czekoladowy 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremówki
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów
- 50 g bakalii (suszone owoce, rodzynki itp.) do dekoracji
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier waniliowy.
2. Dodaj posiekane, zimne masło i zagnieć ręcznie, aż składniki się połączą i powstanie kruszące się ciasto.
3. Dodaj jajko i wyrabiaj ciasto krótko, tylko do momentu, gdy składniki się połączą.
4. Ciasto zawin w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po tym czasie, ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
6. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
7. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
8. Piecz ciasto przez około 15-20 minut, aż lekko się zezłoci.
9. W międzyczasie, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
10. Dodaj do rozpuszczonej czekolady kremówkę i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
11. Orzechy włoskie i migdały posiekaj na drobne kawałki.
12. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź.
13. Na ostudzone ciasto wylej czekoladową masę, równomiernie rozprowadzając ją na całej powierzchni.
14. Posyp mazurek posiekanymi orzechami, migdałami oraz bakaliami.
15. Mazurek odstaw do stężenia czekolady na kilka godzin lub na całą noc.
16. Przekrój na porcje i podawaj.
Smacznego!