Przepis na kruche ciasto na tortownice 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier puder i sól, wymieszaj.
2. Wytnij zimne masło na małe kawałki i dodaj do miski z mąką.
3. Za pomocą palców, delikatnie rozetrzyj masło z mąką, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
4. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
5. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
6. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy.
7. Przełóż rozwałkowane ciasto do tortownicy, delikatnie dopasowując do jej dna i boków.
8. Przekrój nadmiar ciasta nożem.
9. Dno ciasta możesz nakłuć widelcem, aby się nie podniosło podczas pieczenia.
10. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
11. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż lekko się zezłoci.
12. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je przed dodaniem farszu lub kremu.

Gotowe! Możesz teraz użyć tego kruchego ciasta do przygotowania swojego ulubionego tortu!

Podobne przepisy

biszkopt na tortownice 22 cm
szarlotke na tortownice
jabłecznik na tortownice
biszkopt na dużą tortownicę
szarlotka z budyniem na tortownice