Przepis na kruche ciasto na tortownice 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier puder i sól, wymieszaj.
2. Wytnij zimne masło na małe kawałki i dodaj do miski z mąką.
3. Za pomocą palców, delikatnie rozetrzyj masło z mąką, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
4. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
5. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
6. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm na lekko podsypanej mąką stolnicy.
7. Przełóż rozwałkowane ciasto do tortownicy, delikatnie dopasowując do jej dna i boków.
8. Przekrój nadmiar ciasta nożem.
9. Dno ciasta możesz nakłuć widelcem, aby się nie podniosło podczas pieczenia.
10. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
11. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż lekko się zezłoci.
12. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź je przed dodaniem farszu lub kremu.
Gotowe! Możesz teraz użyć tego kruchego ciasta do przygotowania swojego ulubionego tortu!