Przepis na quiche z pieczarkami 📖

Składniki:
- Ciasto francuskie
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 jajka
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g startego sera żółtego
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż foremkę na quiche (o średnicy około 24 cm) ciastem francuskim, wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Włóż ją do lodówki na około 10 minut.
2. Pokrój pieczarki w plastry, a cebulę w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż je przez około 5-7 minut, aż zmiękną.
4. W misce roztrzep jajka i wymieszaj je ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
5. Wyjmij foremkę z lodówki i równomiernie rozłóż na dnie pieczarki i cebulę. Następnie wlej mieszankę jajeczno-śmietanową. Posyp startym serem żółtym.
6. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch zaczerwieni się i napełni się powietrzem.
7. Po upieczeniu wyjmij quiche z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie nieco. Przekroj na kawałki i podawaj ciepłe lub letnie.

Smacznego!

Podobne przepisy

quiche
quiche bez glutenu
quiche brokuły
quiche ze szpinakiem
quiche z warzywami