Przepis na kruche ciasto szybki 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 3 żółtka
- 100g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj suchą mąkę, cukier puder i sól.
2. Pokrój zimne masło na małe kawałki i dodaj do miski.
3. Za pomocą palców dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie kruszonka.
4. Dodaj żółtka i ekstrakt z wanilii do miski. Zagnieć składniki razem, aż powstanie gładkie ciasto.
5. Zawiń ciasto w folię spożywczą i umieść je w lodówce na minimum 30 minut.
6. Po wystarczającym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
7. Przełóż rozwałkowane ciasto do formy do tarty, delikatnie je dociskając do brzegów.
8. Nakłuj dno ciasta widelcem kilka razy.
9. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut lub do momentu, aż stanie się złociste.
10. Gotowe! Możesz wyjąć ciasto z piekarnika i użyć do przygotowania ulubionego nadzienia.

Podobne przepisy

szybki rogaliki kruche
latwy i szybki kruche ciasteczka
szybki ciasto gofry
ciasto do pizzy szybki
szybki ciasto ucierane