Przepis na kruche ciasto wytrawne 📖

Przepis na kruche ciasto wytrawne:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z solą.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozdrobnij je palcami, aż uzyskasz konsystencję "drobnego piasku".
3. Do powstałej masy dodaj żółtko i 2 łyżki zimnej wody. Zagnieć składniki, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli jest za suche, dodaj jeszcze łyżkę wody.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
5. Po schłodzeniu ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość około 3-4 mm na lekko oprószonej mąką powierzchni.
6. Przenieś ciasto do formy do pieczenia, delikatnie dociskając je do dna i boków formy.
7. Wytnij nadmiar ciasta nożem, aby uzyskać równą krawędź.
8. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się bąbelki.
9. Wstaw formę z ciastem do lodówki na kolejne 15-20 minut.
10. Po tym czasie, nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
11. Wyjmij formę z ciastem z lodówki i przykryj je papierem do pieczenia, na którym ułóż warstwę suchych fasoli lub specjalnych kulek do ciasta (dzielą one ciężar i zapobiegają deformacji).
12. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut, następnie zdejmij papier z fasolą/kulkami i dopiecz jeszcze przez około 5-10 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
13. Gotowe! Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przed nadziewaniem według własnych upodobań.

Możesz użyć tego ciasta jako bazy do różnych wytrawnych tart, quiche'ów czy pasztetów. Smacznego!

Podobne przepisy

ciasto drożdżowe wytrawne
babeczki wytrawne ciasto
ciasto gofry wytrawne
rogaliki wytrawne
omlety wytrawne