Przepis na kruche ciasto z gotowanymi żółtkami 📖
Składniki:- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i sól.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i dokładnie rozetrzyj palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodaj żółtka i wodę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
4. Uformuj z ciasta kulę, owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienką warstwę.
6. Przełóż rozwałkowane ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając do dna i boków.
7. Nakłuj w kilku miejscach spód ciasta widelcem.
8. Wstaw formę z ciastem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż stanie się złociste.
9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
10. Gotowe kruche ciasto z gotowanymi żółtkami możesz wykorzystać jako podstawę do różnych tart, np. z owocami lub kremem. Smacznego!