Przepis na tiramisu z żółtkami 📖
Składniki:- 500g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 100g cukru
- 24 biszkopty
- 250ml mocnej kawy
- 2 łyżki kakao
- 50ml likieru amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj ser mascarpone, żółtka i cukier, aż uzyskasz gładką masę.
2. W drugiej misce przygotuj mocną kawę, a następnie w razie potrzeby ostudź.
3. Jeżeli wybierasz opcję z amaretto, zaparz kawę i dodaj likier, dokładnie wymieszaj.
4. W dużej płaskiej misce ułóż na dnie jedną warstwę biszkoptów, które wcześniej możesz zamoczyć w kawie.
5. Następnie na biszkoptach równomiernie rozspreadaj połowę przygotowanej masy mascarpone.
6. Powtórz kolejność warstw, ułożenie drugiej warstwy biszkoptów, a następnie rozprowadzenie reszty masy mascarpone na wierzchu.
7. Posyp tiramisu równomiernie kakaem.
8. Przełóż całość do lodówki na ok. 2-3 godziny w celu schłodzenia i przegryzienia smaków.
9. Gdy tiramisu jest dobrze schłodzone, podawaj je w kostkach i ciesz się smakiem tego włoskiego deseru. Smacznego!