Przepis na mazurek wielkanocny z gotowanymi żółtkami 📖
Składniki:- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- bakalie do dekoracji (np. orzechy, migdały, rodzynki)
Wykonanie:
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj masło i utrzyj je z mąką na kruszonkę.
2. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, kakao oraz kawę rozpuszczalną. Zagnieć ciasto, a następnie zawin je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Przenies je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Następnie dokładnie nakłuć ciasto widelcem i wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, ostudź ciasto.
5. W międzyczasie przygotuj krem: W rondelku zagotuj mleko z cukrem.
6. W miseczce roztrzep jajka z cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną i śmietaną. Dodaj odrobinę gorącego mleka i dokładnie wymieszaj.
7. Wlewaj stopniowo roztrzepane jajka do reszty mleka, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij z palnika i ostudź.
8. Upieczone ciasto pokrój na kawałki i zalej je przygotowanym kremem.
9. Na wierzch mazurka ułóż dekorację z bakalii - orzechów, migdałów czy rodzynków.
10. Mazurek można przechowywać w lodówce do momentu podania.
Smacznego!