Przepis na kruche ciasto z rabarbarem 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnej wody
- 300 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotuj ciasto. W misce połącz mąkę, cukier puder oraz zimne masło pokrojone w kostkę.
2. Za pomocą palców, rozgnieć masło z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj jajko i łyżkę zimnej wody.
4. Szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę i owiń ją w folię spożywczą.
5. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut, aby odpoczęło.
6. W międzyczasie umyj rabarbar i pokrój go w kostkę. Posyp go cukrem i cynamonem.
7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
8. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części (jedna powinna być mniejsza).
9. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm.
10. Wyłóż ciasto na dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Na ciasto wyłóż pokrojony rabarbar.
12. Drugą część ciasta rozwałkuj na grubość około 3 mm i pokrój na paski.
13. Ułóż paski ciasta na wierzchu rabarbaru, tworząc kratkę.
14. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 40–45 minut, aż będzie złote i chrupiące.
15. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź przed podaniem.
Smacznego!