Przepis na kruche ciasto z truskawkami i bezą 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 500 g truskawek
- 4 białka
- 200 g cukru
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i szczyptę soli.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozgnieć je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ciasto, formując kulę. Zawinij w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. W międzyczasie umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój na połówki.
5. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Przenieś je do formy do tarty, wbijając kilka razy widelcem.
7. Na rozwałkowanym cieście ułóż równomiernie truskawki.
8. Na wierzchu truskawek rozprowadź bezę za pomocą łyżki, tworząc równą warstwę.
9. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż beza zrumieni się.
10. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!