Przepis na kruche ciasto z truskawkami i serem 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 500 g truskawek
- 200 g sera twarogowego
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Przesiej mąkę do miski i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozdrabniaj palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj cukier puder i jajko. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Zawinięte w folię, wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
3. W międzyczasie opłucz truskawki, osusz je i pokrój na plasterki. Ser twarogowy zmiksuj z cukrem na jednolitą masę.
4. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.
5. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie ugniatając je do dna i boków.
6. Smaruj spód ciasta równomiernie serem twarogowym.
7. Układaj na serze plasterki truskawek, a potem posyp je odrobiną cukru.
8. Ciasto piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia przez kilka minut.
10. Możesz podać je na ciepło lub letniego, z dodatkowymi plasterkami truskawek i listkami mięty na wierzchu.
Smacznego!