Przepis na kruche rogaliki migdałowe 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, masło i cukier puder, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtko i ekstrakt migdałowy, zamieszaj, aż składniki się połączą.
3. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj je rękami, aż stanie się gładkie i elastyczne.
4. Podziel ciasto na dwie części, zawijaj je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
5. Po schłodzeniu, wyjmij jedną część ciasta z lodówki i rozwałkuj ją na grubość około 3-4 mm.
6. Pokrój ciasto na trójkątne kawałki.
7. Posyp każdy kawałek ciasta mielonymi migdałami.
8. Zwijaj kawałki od szerokiej strony do wąskiej, tworząc kształty rogalików.
9. Powtórz proces dla pozostałej części ciasta.
10. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej pergaminem.
11. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą złociste.
12. Po wyjęciu z piekarnika, posyp rogaliki cukrem pudrem.
13. Pozwól rogalikom ostygnąć.
Smacznego!