Przepis na rogaliki migdałowe 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g mielonych migdałów
- mleko (ilość wg potrzeby)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem (np. malinowy) do nadzienia

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
2. Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtko. Zagnieć składniki ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż powstanie gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.
3. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
4. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części.
5. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm.
6. Pokrój placek na trójkąty o podstawie około 8 cm i nałóż na każdy trojkąt niewielką ilość dżemu (np. łyżeczkę).
7. Zwijaj rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta i formując kształt półksiężyca. Przyklej końce ciasta.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
9. Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Piecz rogaliki około 15-20 minut, aż staną się rumiane.
11. Po upieczeniu, wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
12. Posyp rogaliki migdałami i podawaj. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche rogaliki migdałowe
brownie migdałowe
placki migdałowe
naleśniki mleko migdałowe
fit rogaliki