Przepis na kruche rogaliki na oleju 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (najlepiej miękkiego, ale niewyłącznie płynnego)
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g ulubionego dżemu (np. malinowy)

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy.
2. Dodaj masło, jajko i olej roślinny do miski.
3. Zagnieć wszystkie składniki razem, aż powstanie jednolite i elastyczne ciasto.
4. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Wytnij z ciasta trójkąty o bokach około 6-7 cm.
7. Na każdym trójkącie nałóż łyżeczkę dżemu wzdłuż podstawy.
8. Zwiń rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta do wierzchołka.
9. Układaj rogaliki na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem.
10. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż rogaliki będą złociste.
11. Po upieczeniu, wyjmij rogaliki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki drozdzowe na oleju
kruche ciasto na oleju
kruche ciasto na oleju kokosowym
rogaliki kruche
kruche rogaliki drożdżowe