Przepis na kruche żeberka 📖
Przepis na kruche żeberka:Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- Koperek, posiekany (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Przygotuj marynatę, mieszając czosnek, sos sojowy, olej słonecznikowy, miód, sok z cytryny, paprykę słodką, sól i pieprz.
2. Umieść żeberka w większej misce i wlej marynatę na wierzch. Dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na minimum 1 godzinę do lodówki, jeśli masz czas, można odstawić dłużej, aby smaki się przegryzły.
3. Po upływie czasu marynowania, rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
4. Przełóż żeberka wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego. Możesz użyć na to długiego, płaskiego naczynia.
5. Piecz żeberka w nagrzanym piekarniku przez około 1.5-2 godziny, od czasu do czasu obracając je, aby równomiernie się upiekły. Można je również polać często sosem z marynaty.
6. Gdy żeberka będą miękkie i delikatne, a sos zgęstnieje, wyjmij je z piekarnika.
7. Przekładając je na talerz, możesz posypać je posiekanym koperkiem dla dodatkowego smaku.
8. Kruche żeberka można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, kasza, ryż lub surówki.
Smacznego!