Przepis na żeberka kamis 📖
Przepis na żeberka kamis:Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cm kawałek imbiru, starty
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, czosnek i imbir, aby uzyskać marynatę.
2. Żeberka umyj i osusz.
3. Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego. Następnie zalej je marynatą, równomiernie obsypując z obu stron.
4. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
5. Po upływie czasu nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
6. Na blasze do pieczenia ugarnij odrobinę oliwy z oliwek.
7. Wyjmij żeberka z marynaty i ułóż je na blasze do pieczenia. Posól i popieprz.
8. Piecz żeberka w nagrzanym piekarniku przez około 45-60 minut, aż będą złociste i dobrze przypieczone.
9. Podawaj żeberka kamis jako danie główne, dodając do nich ulubione surówki i dodatki.
Smacznego!