Przepis na krupnik po staropolsku 📖

Przepis na krupnik po staropolsku:

Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. golonki),
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 por,
- 1 korzeń selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki do dekoracji.

Wykonanie:
1. Mięso umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzać masło razem z olejem. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Do garnka dodać pokrojone marchewki, pietruszkę, por i seler. Smażyć wszystko przez kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
4. Dodać do garnka mięso i smażyć je razem z warzywami przez kolejne kilka minut, aż mięso będzie lekko podsmażone z każdej strony.
5. Dodać kaszę jęczmienną oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zalać wszystko wodą, tak aby warzywa i mięso były przykryte. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Zagotować wszystko, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a kasza dobrze ugotowana.
7. Gotowy krupnik podawać z posiekaną natką pietruszki jako dekoracją.

Smacznego!

Podobne przepisy

żurek po staropolsku
bigos po staropolsku
gołąbki po staropolsku
flaki po staropolsku
ogorki kiszone po staropolsku