Przepis na krupnik z kasza 📖
Przepis na krupnik z kaszą:Składniki:
- 400 g mięsa (np. kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 selera naciowego
- 1/2 szklanki kaszy perłowej
- 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, obierz je ze skóry i kości, a następnie pokrój w kostkę.
2. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
3. Marchewki, pietruszkę, pora oraz seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
4. Rozgrzej olej w garnku, dodaj mięso i podsmaż je z każdej strony.
5. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut, aż cebula lekko się zeszkli.
6. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, pora oraz seler i smaż przez kolejne kilka minut.
7. Do gotującego się bulionu dodaj kaszę perłową, majeranek oraz liść laurowy i gotuj przez około 10 minut.
8. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę do garnka i gotuj na małym ogniu do momentu, gdy mięso i warzywa będą miękkie (około 20-30 minut).
9. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
10. Podawaj gorącą zupę krupnik posypaną świeżą natką pietruszki.
Smacznego!