Przepis na krupnik z kaszą i ziemniakami 📖

Składniki:
- 300g kury
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki suchej kaszy
- 2 średnie ziemniaki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Kurę dokładnie umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą, tak aby mięso było w całości przykryte. Warzywa (marchewki, pietruszki, por, cebule, czosnek) obierz i pokrój na drobne kawałki, następnie dodaj je do garnka z kurą.

2. W garnku gotuj mięso wraz z warzywami na średnim ogniu przez około 30-40 minut.

3. Po tym czasie wyjmij mięso z garnka i odłóż na bok. Warzywa z bulionem przelej do oddzielnego naczynia, a potem zmiksuj blenderem na gładką masę.

4. Kaszę opłucz w zimnej wodzie, a następnie dodaj do garnka wraz z bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka.

5. Ziemniaki obierz, pokrój na kostkę i dodaj do garnka z kaszą. Gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.

6. W międzyczasie oddziel mięso od kości, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj z powrotem do garnka.

7. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie gotuj jeszcze przez około 10 minut.

8. Podawaj gorące. Przed podaniem krupnik możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik z kasza
krupnik z kasza bulgur
krupnik z kasza manna
krupnik z kasza gryczana
krupnik z ziemniakami