Przepis na krupnik z ziemniakami 📖

Przepis na krupnik z ziemniakami:

Składniki:
- 500g mięsa (np. kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 cebule
- 2 ziemniaki
- 1/2 selera
- 1/2 kapusty włoskiej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 3-4 litry wody
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
1. Mięso dokładnie umyć i pokroić na kawałki.
2. W dużym, głębokim garnku rozgrzać masło i olej, dodać pokrojone mięso i podsmażać je na złoty kolor.
3. Marchewkę, pietruszkę, por, cebulę i seler obrać i pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować.
4. Do garnka z mięsem dodać pokrojone warzywa i dusić razem przez kilka minut.
5. Następnie dodać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i warzywa dobrze ugotowane.
6. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy, gotować jeszcze przez 15-20 minut.
7. W trakcie gotowania ziemniaków dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
8. Zupę podawać gorącą, posypaną posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik z kaszą i ziemniakami
tortille z ziemniakami
ogórkową z ziemniakami
gołąbki z ziemniakami
indyka z ziemniakami