Przepis na krupnik z piersią z kurczaka 📖
Składniki:- 1 piersi z kurczaka
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
- 1/2 selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 1/4 korzenia pietruszki, pokrojonego w kostkę
- 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. W dużym garnku zagotuj wywar lub bulion.
2. Dodaj do garnka cebulę, marchewki, ziemniaki, seler naciowy i korzeń pietruszki. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną nieco.
3. W międzyczasie ugotuj piersi z kurczaka w oddzielnym garnku z osolonym wrzątkiem. Po ugotowaniu, pokrój mięso na drobne kawałki.
4. Dodaj pokrojoną pierś z kurczaka, kaszę jęczmienną, rozmaryn, liść laurowy i majeranek do garnka z warzywami. Zacznij gotować na wolnym ogniu przez około 20-25 minut, aż kasza będzie miękka.
5. Przed podaniem usuń liść laurowy i gałązkę rozmarynu. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.
6. Krupnik jest gotowy do podania. Możesz go serwować gorący, np. z kromką chleba.
Smacznego!