Przepis na kurczak hawajski 📖

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, drobno posiekana (opcjonalnie)
- Plastry ananasa
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia

Instrukcje:
1. W małej misce połącz sos sojowy, wodę, brązowy cukier, ocet ryżowy, czosnek i chili (jeśli używasz). Dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.

2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Smaż filety z kurczaka z obu stron, aż będą miękkie i złociste. Przełóż na talerz.

3. Na tej samej patelni dodaj paprykę i cebulę. Smaż, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

4. Dodaj plasterki ananasa i wlej przygotowany wcześniej sos. Całość gotuj przez kilka minut, aż sos zgęstnieje nieco.

5. Wróć na patelnię kurczaka i dokładnie wymieszaj z sosem i warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6. Gotowy kurczak hawajski podawaj na talerzu, udekorowany świeżymi ziołami lub posypany sezamem. Możesz go podać solo lub jako dodatek do ryżu lub sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy

ryż kurczak
kurczak kfc stripsy
kurczak ha long
kurczak hinduski
kurczak hong