Przepis na kurczak tandoori 📖

Oto przepis na kurczaka tandoori:

Składniki:

- 4 filety z kurczaka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki pasty tandoori
- 2 ząbki czosnku (starte)
- 1 łyżka imbiru (startego)
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka garam masali (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj sok z cytryny, jogurt, pastę tandoori, starty czosnek, starty imbir, olej roślinny, kumin i, jeśli używasz, garam masalę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

2. Pokrój filety z kurczaka na kawałki o równych rozmiarach. Dodaj je do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek kurczaka był pokryty marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej przez noc) - im dłużej marynuje, tym smak będzie głębszy.

3. Po upływie czasu podgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.

4. Przenieś kurczaka i nadmiar marynaty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiecz kurczaka w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy stanie się złocisty i dobrze przypieczony.

5. Podawaj gorącego kurczaka tandoori na talerzu, najlepiej udekorowanego świeżą pietruszką lub kolendrą. Możesz go podać z naanem lub ryżem pilaf.

Smacznego!

Podobne przepisy

kurczaka tandoori
ryż kurczak
obiad kurczak
kurczak kfc stripsy
kurczak hawajski