Przepis na kurczaka de volaille 📖
Przepis na kurczaka de volaille:Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 200 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki musztardy Dijon
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji
Instrukcje:
1. Rozgrzej masło na dużą patelnię na średnim ogniu.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
3. Przełóż filety z kurczaka na patelnię i smaż z każdej strony, aż będą złote. Wyjmij z patelni i połóż na talerzu.
4. Na tej samej patelni, dodaj pokrojoną paprykę czerwoną. Smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
5. Dodaj musztardę Dijon, bulion drobiowy i śmietanę kremówkę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień.
6. Dodaj przyprawy - sól i pieprz do smaku. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5-7 minut, aż sos zgęstnieje.
7. Przełóż filety z kurczaka z powrotem na patelnię, aby się podgrzały i zanurzły w sosie.
8. Gotowe danie kurczaka de volaille można podać na talerzach, polane sosem i udekorowane świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki.
Smacznego!