Przepis na kurczaka gong bao 📖
Kurczak Gong Bao, również znany jako Kung Pao Chicken, jest jednym z popularnych dań kuchni chińskiej. Oto przepis:Składniki:
- 500g fileta z kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 1 garść orzeszków ziemnych, prażonych
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cm kawałek imbiru, posiekany
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, rozpuszczonej w odrobinie wody
- sól, do smaku
- pieprz, do smaku
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, sól, pieprz, i rozpuszczoną mąkę kukurydzianą. Odstaw na chwilę.
2. Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub woku na średnim ogniu.
3. Dodaj posiekany czosnek i imbir, i smaż przez kilka sekund, aż będą pachnące.
4. Dodaj pokrojony kurczak i smaż przez około 5 minut, aż mięso zbrązowieje z każdej strony.
5. Dodaj pokrojoną paprykę i cebulę, i smaż przez kolejne kilka minut, aż warzywa zmiękną lekko.
6. Wlej wcześniej przygotowany sos do patelni i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje i pokryje dodatki równomiernie.
7. Dodaj prażone orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj.
8. Serwuj kurczaka Gong Bao na gorąco, najlepiej z ugotowanym ryżem.
Smacznego!