Przepis na kurczaka luc lac 📖

Przepis na kurczaka luc lac:

Składniki:
- 500 g kurczaka (pierś z kurczaka lub mięso z udka)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- Połowa cebuli (posiekana)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka oliwy
- Sól i pieprz do smaku
- Sos rybny (opcjonalnie)
- Olej roślinny (do smażenia)

Instrukcje:

1. Pokrój kurczaka na małe kawałki.

2. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, czosnek, cebulę, olej sezamowy, oliwę, sól i pieprz. Dodaj również sos rybny według uznania.

3. Dodaj pokrojonego kurczaka do miski z sosem i dokładnie wymieszaj, aby kurczak został równomiernie pokryty. Odstaw kurczaka na 15-20 minut, aby się dobrze zamarynował.

4. Rozgrzej olej roślinny w głębokiej patelni lub rondlu na średnim ogniu.

5. Kiedy olej jest już gorący, dodaj kurczaka i szybko go smaż, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie złoty i chrupiący. Trwa to około 6-8 minut.

6. Gdy kurczak jest gotowy, odcedź nadmiar oleju z patelni.

7. Podawaj kurczaka luc lac na talerzach z ryżem lub jako dodatek do sałatek lub warzyw.

Smacznego!

Podobne przepisy

kurczaka bac bo
kurczaka ryz
kurczaka
kurczaka kfc
kurczaka fix