Przepis na kurczaka miodowego 📖
Oto przepis na kurczaka miodowego:Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- ¼ szklanki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- sezam do posypania
- świeży koperek do dekoracji
Instrukcje:
1. W miseczce wymieszaj miód, sos sojowy, posiekany czosnek, sól i pieprz.
2. Filety z kurczaka delikatnie rozetrzyj olejem roślinnym, aby mieliły się łatwo na patelni.
3. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj filety z kurczaka. Podsmaż je z obu stron na złoty kolor.
4. Zmniejsz ogień i wlej przygotowany wcześniej sos miodowy do patelni.
5. Całość delikatnie wymieszaj, aby kurczak był równomiernie pokryty sosem.
6. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż miód zacząć karmelizować się i sos będzie gęsty.
7. W międzyczasie przewracaj filety kilka razy, aby równomiernie je skarmelizować.
8. Pod koniec gotowania posyp kurczaka sezamem dla dodatkowego aromatu i chrupiącej tekstury.
9. Podawaj kurczaka miodowego na talerzach, skropiony dodatkowym sosem z patelni i udekorowany koperkiem.
10. Możesz podać go jako główne danie z ryżem, sałatką lub ulubionymi warzywami.
Smacznego!