Przepis na kurczaka na ostro 📖
Składniki:- 500 gramów filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryczka chili, posiekana (możesz regulować ilość w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka startego imbiru
- Sok z połowy limonki
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta cukru (opcjonalnie)
- Natka pietruszki, posiekana do dekoracji
Instrukcje:
1. W dużym rondlu lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu.
2. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty aż staną się miękkie i lekko rumiane.
3. Dodaj papryczkę chili i smaż przez kolejną minutę.
4. Dodaj kurczaka do rondla lub woka i smaż na wysokiej temperaturze przez około 5-7 minut, aż mięso się zrumieni.
5. W miseczce wymieszaj sos sojowy, ketchup, imbir i sok z limonki. Dodaj ten sos do kurczaka i przemieszaj, aby pokryć mięso.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę cukru, aby złagodzić ostrość.
7. Kontynuuj smażenie na średnim ogniu przez kolejne 5 minut, aż kurczak będzie gotowy.
8. Przed podaniem posyp kurczaka posiekaną natką pietruszki, aby dodać świeżości.
9. Kurczaka na ostro podaj jako danie główne, idealnie będą się komponować z ugotowanym ryżem lub makaronem.
Smacznego!