Przepis na kurczaka z pieczarkami 📖

Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Oczyść i pokrój pieczarki w plasterki. Posiekaj cebulę i czosnek.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut aż zmiękną.
3. Dodaj pieczarki i smaż na średnim ogniu, aż odparuje z nich woda.
4. W międzyczasie przygotuj kurczaka - oczyść z błonek i pokrój na porcje.
5. Do pieczarek dodaj pokrojonego kurczaka i smaż na złoty kolor.
6. Następnie dolej bulion drobiowy, dodaj suszony tymianek oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kurczak będzie miękki.
7. Wlej śmietanę do sosu, wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Podawaj kurczaka z pieczarkami z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierś kurczaka z pieczarkami
dewolaje z kurczaka z pieczarkami
filet z kurczaka z pieczarkami
pierś z kurczaka i pieczarkami
makaron z piersią kurczaka i pieczarkami