Przepis na lasagne fit 📖
Oto przepis na zdrową wersję lasagne:Składniki:
- 9-12 plastrów makaronu lasagne z pełnego przemiału
- 500 g mielonego mięsa drobiowego lub indyczego
- 1 duże cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duże czerwone papryka, pokrojona w kostkę
- 1 duża marchew, pokrojona w kostkę
- 400 g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 g chudego sera ricotta
- 200 g chudego sera mozzarella, startego
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron lasagne według instrukcji na opakowaniu. Odstaw.
3. Na średnim ogniu, rozgrzej oliwę w dużej patelni. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę i marchewkę. Smaż, aż warzywa zmiękną.
4. Dodaj mielone mięso do patelni i smaż, aż będzie dobrze zrumienione.
5. Dodaj passatę pomidorową, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
6. W prostokątnej formie do pieczenia, na dnie ułóż warstwę makaronu lasagne. Następnie nałóż równą warstwę sosu z mięsem i warzywami. Posmaruj warstwę ricottą i posyp startą mozzarellą. Powtarzaj te kroki, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
7. Zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż ser na wierzchu będzie lekko zrumieniony.
8. Wyjmij lasagnę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem. Pokrój na kawałki i podawaj ciepłe.
Proszę pamiętać, że jest to przepis na danie "fit", ale nadal zawiera mięso. Można go dostosować do swoich preferencji, dodając warzywa lub zamiast mięsa użyć alternatywy roślinnej. Smacznego!