Przepis na n lasagne 📖
Oto przepis na lasagnę:Składniki:
- 400 g mielonego mięsa (np. wołowe lub wieprzowe)
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego bazylii
- 250 g sera mozzarella, startego
- 200 g sera ricotta
- 12 płatów makaronu lasagne
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż będzie dobrze przyrumienione.
3. Wlej pomidory z puszki i dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
4. W międzyczasie, gotuj płaty makaronu lasagne według instrukcji na opakowaniu. Zazwyczaj wymaga to ich ugotowania w osolonej wodzie przez około 10 minut. Następnie odcedź makaron.
5. Wymieszaj ser ricotta z połową startego sera mozzarella.
6. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwy: najpierw sos mięsny, następnie makaron lasagne, a na nim cienką warstwę mieszanki serowej. Powtórz te warstwy, aż skończą się składniki.
7. Ostatnią warstwą powinien być sos mięsny z wierzchu. Posyp go resztą startego sera mozzarella.
8. Zapiekaj lasagnę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż ser się zarumieni i całość będzie dobrze podgrzana.
9. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem. Możesz udekorować posiekanymi świeżymi ziołami, jeśli chcesz.
Smacznego!