Przepis na lasagne szpinakowa 📖

Składniki:
- 9 płatów makaronu lasagne
- 400g szpinaku
- 500g sera ricotta
- 200g sera mozzarella, startego
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
2. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedź.
3. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko przezroczyste.
4. Dodaj szpinak i smaż go przez kilka minut, aż zmięknie.
5. W małej miseczce wymieszaj sos pomidorowy z oregano, bazylią, solą i pieprzem.
6. W naczyniu żaroodpornym ułóż jeden płat makaronu lasagne na dnie.
7. Na płacie makaronu rozprowadź równą warstwę szpinaku.
8. Następnie połóż łyżkę sera ricotta i szczyptę startej mozzarelli.
9. Polej sos pomidorowy równomiernie na wierzchu.
10. Powtarzaj te kroki, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane, zakończając warstwą sera mozzarella.
11. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż makaron będzie miękki, a ser dobrze roztopiony i lekko zrumieniony na wierzchu.
12. Wyjmij lasagnę z piekarnika i pozostaw na kilka minut, aby przestygła przed podaniem.
13. Pokrój na porcje i podawaj ciepłe. Smacznego!

Podobne przepisy

tartę szpinakową
babkę szpinakową
zupę szpinakową
zupa szpinakowa
zupe szpinakowa krem